Almanya İşçi Hizmetleri
Almanya ile Türkiye arasında İstisna Akdi Anlaşması / Werkvertragsverfahren
Almanya ile Türkiye arasında İstisna Akdi Anlaşması / Werkvertragsverfahren
1991 tarihinde imzalanan Türkiye-Almanya İstisna Akdi Anlaşması ile Türk müteahhitlik şirketlerinin Almanya’da yüklenici olarak iş almalarına olanak sağlanmıştır. Almanya ile Türkiye arasındaki sosyal güvenlik anlaşması kapsamında Almanya ya giden Türk işçinin göçmen vasfından çıkması ve Almanya da oturum hakkına sahip olup vatandaşlık alması üzerine konu yeniden ele alınarak değerlendirilmiştir. Bunun en önemli sebebi Almanya’da her gün artarak ortaya çıkan sektörel ihtiyaçlar ve işgücü açıklarıdır. Almanya ihtiyaç duyduğu bu süreli hizmet gereksinimlerini Türkiye’den (ve başka birtakım ülkelerden) ithal etmek istemektedir. Özellikle inşaat işlerinin yanı sıra, IT, bilişim, montaj, makine imalat, kaynak, madencilik gibi teknik müşavirlik ve planlama, bakım ve onarım işlerini yüklenici sıfatıyla alma imkânı bulunmaktadır.
Bu Anlaşma çerçevesinde Türkiye’de bulunan bir şirket, Almanya’da bulunan bir şirketten “yüklenici” sıfatıyla yani bir istisna akdi (eser sözleşmesi) yaparak iş almakta ve bu işi kendi çalışanlarını Almanya’ya götürerek ifa etmektedir. Bu Anlaşma, Almanya’da en çok ihtiyaç duyulan inşaat sektöründe (aktif olarak Türk firmalarının tercih ettiği) gereksinimi karşılamak için çalışmak üzere yurtdışından sınırlı süreli hizmet alımına izin vermekte ve Türk şirketlerine bir takım kolaylıklar tanımaktadır. Werkvertrag kapsamında Türkiye’ye tanınan işçi kotası yıllık 7000 kişi olarak belirlenmiş olsa da bu sayı Almanya’nın işsizlik oranına göre her yıl düzenlenmektedir. Akdin imza tarihinden günümüze bu kota sayısı Türkiye tarafından doldurulamamış ve Türk firmalarına ayrılan bu istihdam ne yazık ki kullanılamamıştır. Son yıllarda Türk firmalarının Almanya pazarında ki yer arayışının artması ve türk iş gücüne olan ihtiyaç göz önüne alındığında,……………..
Bu Anlaşma çerçevesinde Türkiye’de Türkiye İş Kurumu İstihdam Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Almanya’da Stuttgart’taki Agentur für Arbeit (İş Kurumu) yetkili kurumlardır.
Almanya ile Türkiye arasında İstisna Akdi Anlaşması çerçevesinde Almanya’dan iş almak isteyen ve alan Türk şirketleri nasıl ilerleyecek?
İstisna Akdi Nedir?
İstisna Akdi Sözleşmesi ‘Eser sözleşmesi, yüklenicinin (‘Unternehmer’) bir eser meydana getirmeyi, iş sahibinin(‘Besteller’) de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Sözleşmenin konusunun bir nesnenin oluşturulması veya değiştirilmesi olabileceği gibi aynı zamanda bir iş veya hizmet sonucunda bir eserin meydana getirilmesi de olabilmektedir. Bu bağlamda eser sözleşmeleri de hizmet sözleşmelerinden ayrı tutulması gerekmektedir. werkvertag sözleşmesinde bir eserin ortaya çıkarılmasına dair taahhüt verilmiştir.
Türkiye – Almanya İstisna Akdi Anlaşması Nedir?
Türkiye’de bulunan bir şirketin Almanya’da mukim bir şirket ile ‘yüklenici’ sıfatı ile ‘İstisna Akdi/Werkvertrag’ yaparak, taahhüt edilen işi ifa etmek için kendi çalışanlarını Almanya’ya götürmesine olanak sağlayan bir uluslararası anlaşma türüdür.
Bu bağlamda Almanya’ya götürülebilecek personel sayısı için kotalar tanımlanmıştır.
Almanya’ya götürülmek istenilen işçilerin Almanya’da bulunma süreleri sözleşme süresince ancak mümkün olmaktadır. Sözleşme süreleri ise kural olarak 2,5 yıl olarak öngörülür.
Alman resmi makamlarının sözleşmeyi onaylaması, sözleşmede işin yapılacağı adresin (şantiye adresi) belli olması ve işçilerin bu adres dışında çalıştırılmaması gerekmektedir.
Almanya’da mukim şirket ile Türkiye’de mukim şirket arasında istisna akdi anlaşması yapılması sonrası Kota Tahsisi belgesi alınır. Alınan belgenin orjinali ve Alman iş kurumunun istediği diğer evraklarla birlikte sözleşmenin aslı kurum tarafından incelendikten sonra onaylanır ve Türk işçin istihdam süreci başlar.
SGK’dan alınan AT/1 ve AT/11 formları
İŞKUR’da yapılan belirli süreli iş sözleşmesi
Ve diğer resmi evraklara işçinin özlük evrakları eklenerek
Konsolosluk vize süreci yürütülür ;
Neticesinde alınan D vize ile Türk işçi çalışacağı şantiyede iş başı yapmaya hazırdır.
Not: İşçi Almanya’ya girmeden önce Zollamt -Gümrük müdürlüğüne başvuru ve kayıt yaptırılması gerekmektedir.
Bu süreçlerde sizleri memnuniyetle Türkiye’de ve Almanya’da temsil etmekteyiz. Sorularınız için bizimle iletişime geçiniz.